Med hälsa som yrke

Vår hälsa är en av de viktigaste sakerna vi har. Somliga tar dock hälsan som ett kall till resten av livet och gör det till sitt yrke. Detta går att göra många många olika vis och här tipsar vi om några populära alternativ.

Personlig tränare

Alla som tar sin träning på stort allvar har nog en eller annan gång funderat på hur det skulle vara att arbeta som personlig tränare. Som personlig tränare tar man ansvar över andras välbefinnande och personliga förbättring. Det kan vara ett mycket givande yrke men kommer även med sina egna svårigheter.

Sjuksköterska

Sjuksköterska är en yrkesskyddad titel i Sverige och kräver att man har gått en legitimerad utbildning. Efter utbildningen kan man sedan söka anställning på ett kommunalt sjukhus, en privat klinik av något slag eller till och med på uppdragsbasis. Det finns även möjligheten att specialisera sig inom ett eller annat område för ytterligare kompetens.

Dietist

Om ens intressen faller mer mot kostdelen av hälsa kanske dietist vore ett bra val. Detta är ett hälso- och sjukvårdsyrke som också kräver en viss sorts utbildning. Jobbets arbetsuppgifter är ofta centrerade kring förebyggande, lindrande och botande av sjukdomar. Detta är ett yrke där man arbetar evidensbaserat utifrån vetenskapligt bevisad och beprövad metodik.

Ergonom

Ergonomer kallades en gång i tiden företagsgymnaster och det syftade på personer som arbetade som sjukgymnaster med inriktning på hälsovård inom företag. Idag är yrket nästan uteslutet refererat till som ergonom men de arbetar fortfarande mycket inom arbetsvärlden för att förbättra arbetsförhållanden och minska risken för skador av många olika slag. Utformning av arbetsplatser, användning av utrustning och förbättring av rörelsemönster är centrala delar av en ergonoms arbetsuppgifter.