Lära sig första hjälpen


Första hjälpen är ett samlingsnamn för en mängd information som i rätt situation kan rädda liv. Att ta sig tiden att lära sig mer om dessa livräddande moment gör en bättre förberedd om man skulle vara vid en olycksplats.

Det första många förknippar med första hjälpen idag är det vi kallar hjärt-lungräddning. Och detta är en mycket viktig del av första hjälpen. Medan detta är något man kan lära sig genom text och vide är det sällan jämförbart med att få lära sig av en utbildad instruktör. Då får man lära allt från hur man identifierar ett hjärtstopp till momenten man själv går igenom för att ge personen bästa möjliga chans att överleva tills ambulans eller annan räddningspersonal anländer.

Första hjälpen är dock mer än bara hjärt-lungräddning. Det finns många andra livshotande situationer man kan hjälpa till vid utan att behöva ha utbildning som läkare eller sjukskötare. Blödningar är en av dessa som också kräver snabb handling. Har man inte tillgång till bandage kan man välja något annat mjukt material som finns till hands, vilket kan vara allt från en scarf till sina sockar. Tryck då detta mot såret tills blödningen antingen minskar eller stannar av. Kontakta sedan 112 om personen blöder kraftigt, men försök hålla tryck på såret tills ambulansen kommer.

Brännskador är något annat man kan stöta på och kan hjälpas av en snabbtänkt person med rätt kunskaper. Det första man ska göra med en brännskada är att kyla ned det i 10-15 minuter. Rinnande vatten är att föredra, men har man inte tillgång till det kan man blöta ett tygstycke med någon annan kall vätska och linda in över brännskadan. Har man en frysvara till hands virar man in denna i ett tygstycke och håller det mot det utsatta området. Om det skadade området är större än en handflata och blåsor uppstått bör man uppsöka sjukvård omgående.