Kosthållning trots matallergi

Att håll en god kost är en inte alltid det enklaste. Men det blir ofta betydligt svårare om man lider av en matallergi av något slag. Kunskap om vilka vitaminer och mineraler man går miste om, samt vilka alternativ som finns är därför väldigt viktig att ha. Inser man att man går miste om något viktigt näringsämne och det inte finns många bra alternativ eller om man helt enkelt inte gillar alternativen är det tack och lov möjligt att få tag på de flesta vitaminer och mineraler i form av kosttillskott.

Vanligt med matallergier i alla åldrar

Matallergier är ofta permanenta, men det förekommer även temporärt bland små barn. Det är exempelvis inte ovanligt för barn med komjölksallergi att kunna dricka mjölk igen omkring treårsåldern. Likaså blir vissa barn allergisk mot ägg men kan äta dem igen i sexårsåldern. Barn som dock inte blir av med dessa allergier kan få bra alternativ i sin kost. De som inte tål mjölk har antingen en reaktion på laktos eller mjölkprotein. Den förstnämnda är betydligt enklare att komma runt då det finns mängder med laktosfria produkter i affärerna idag. Mjölkprotein allergi kräver dock att man helt utesluter mjölkprodukter ur kosten. Allergier som fisk och skaldjur är också något som förekommer. Och då många säkert hört om fördelarna med att inkludera fisk i sin kost betyder detta att man måste vara noga med vad som kommer att saknas i kosten.

Lära sig att leva med allergi

När matallergier upptäcks är det inte sällan en stor omställning att ändra sin kost. För vuxna kanske motståndet ligger i att tvingas ta bort något som man alltid ätit. På det sättet kan det vara enklare för barn att ändra vanor men där är kanske istället utmaningen i att barnet inte kan äta precis som kompisarna och att få barnet att förstå att det är för dennes bästa. Tack och lov finns det många alternativ idag för den men mat allergier.