Koll på hälsan hemma

shutterstock_271251740

När man blir gammal får man gå på årliga kontrollerar på vårdcentralen. Men man kan vilja ha koll på hälsan medan man är ung också. Istället för att boka tider hela tiden, kan du sköta många hälsokontrollerar hemma.

Koll på blodtrycket

Man kan faktiskt ha en egen blodtrycksmätare hemma. När man kommer i vuxen ålder bör man ha koll på sitt eget blodtryck för att vara säker på att det inte är för högt eller lågt. Har man redan fått veta att man ha problem med blodtrycket är det även ett sätt att undersöka att man sköter sig.

Koll på matinköpen

Om du äter bra kommer du att leva längre och må bättre. Om du gör egna matscheman varje vecka kan du kontrollera vad du köper i affären. Det är lättare att bara köpa det man behöver och det lättare att gå förbi godis- och snackshyllorna.

Satsa på att äta varierat med ett vegetariskt  mål och en måltid med fisk i veckan. Det ska finnas mycket grönt på tallriken och rött kött ska man bara äta ibland och i mindre mängder.

Koll på blodsockret

Har du diabetes i släkten eller känner att du ofta blir trött utan anledning, kan du ha problem med blodsockret. Här kan man också köpa hem maskiner för hemmabruk som berättar vilken blodsockervärde du ligger på. Ett bra blodsocker ska ligga 4-8 mmol/l. Tänk på att maten du äter och din motionsnivå påverkar blodsockret.

Koll på träningen

Vi är byggd för att röra oss och idag sitter vi still alldeles för mycket. För att må bra brukar doktorer säga att man ska gå minst 10 000 steg om dagen, fast ny forskning pekar på att det kan röra sig om så mycket som 12 000 steg. Vill man gå ned i vikt behöver man gå över 16 000 steg om dagen eller röra sig i över 60 minuter om dagen.

10 000 steg är runt 6 kilometer, men du får många steg gratis under dagen som ren vardagsmotion. Man kan också dela upp sina träningsminuter i flera pass, du behöver inte röra dig i 60 minuter varje gång du tränar.

Det absoluta minimum är 30 minuters träning om dagen och då ska den vara måttligt ansträngande, såsom en rask promenad.