Hemmagym

5794172-hantlar

Varje år är det många som får för sig att konvertera ett rum i hemmet till en hemmagym, är man en av dessa personer kan det vara en bra idé att få lite tips på vägen först.

Först och främst är det viktigt att tänka på ett par saker vad gäller själva rummet. Man kommer att vilja ha sitt gym i ett rum med både bra ventilation och tillräcklig ljuddämpning. Det är även viktigt att underlaget i rummet den belastning som kommer av en hemmagym och användandet av det, man vill inte behöva förstärka bjälklagret först, det kan snabbt bli ett betydligt dyrare gym då.

När det kommer till att dämpa ljudet kan man faktiskt komma riktigt långt med bara en tjockare plast- eller gummimatta på golvet. Detta tillsammans med lite textiler kan ofta göra susen.

Material man vill undvika i ett hemmagym är:

  • Parkett – detta kan lätt skadas om man tappar ned vikter eller liknande.
  • Kakel – ljudet studsar lättare på dessa och kan göra det svårare att sätta upp viss utrustning på väggarna.
  • Klinker – även detta kommer att göra att ljud lättare studsar runt och precis som på parkett löper man risken att det går sönder om man tappar ned något tungt.

När man har ett rum utvalt måste man naturligtvis arbeta med den ytan man har. Om man endast har behov av en eller två träningsredskap kommer utrymmet sällan vara ett problem, men vill man ha ett mer mångsidigt gym kommer man behöva titta på redskap som kan fylla ett par olika funktioner. Detta är det bästa sättet att använda sig av ett mer begränsat utrymme.

Det bästa är om man sätter in sitt gym på marknivå eller källare. I källaren har de flesta betonggolv, vilket lämpar sig ypperligt för ett hemmagym, men bara så länge man kan tillgodose ventilationen också, annars kan det bli svårt att bli av med de mer otrevliga dofterna som uppstår.