Håll koll på hälsan helt själv

 

Friskvård är något som få har bra tillgång till, när sjukvårdens resurser är krympande krävs mer och mer faktiska problem för att få bokat en tid. Om du då inte lider av någon åkomma så är det inte lika lätt att få tid för att undersöka hälsan så att du kan undvika att bli sjuk. Inte sällan krävs det att du har en arbetsgivare som bekostar hälsokontroller eller att du har en privat försäkring som täcker hälsokontroller om du inte vill eller har möjlighet att själv bekosta undersökningen.

Ett sätt att hålla koll på sin hälsa är genom självtester där i lugn och ro hemma kan göra tester innan du söker sjukvård, en aktör på marknaden som erbjuder detta är Clearvi. Misstänker du att du är gravid så kanske det känns bra att själv få ta del av testet istället för att i en mer utsatt miljö behöva hantera resultaten som dyker upp, har du vårt att få barn kan det vara jobbigt att hantera besvikelse och sorg offentligt och det kanske är skönare att få göra detta i hemmets lugna vrå. Eller så drömmer ni om barn och är osäkra på när det är läge att försöka, då finns också ägglossningstest som du lätt kan beställa hem och använda i lugn och ro.

Att hålla koll på blodtryck och värden är i dagsläget mycket svårt att göra utan kontakt med sjukvården. Så än så länge får vi istället göra vårt bästa för att hålla oss friska och det innebär att sova och vila, motionera regelbundet och äta en bra och balanserad kost som ger oss den näring vi behöver. Glöm inte att socialt umgänge också är en viktig aspekt för vårt psykiska välmående.