Fortsätt cykla trots snö och is

Utomhusträning behöver inte alltid sluta bara för att vintern är här. Precis som med löpning går det utmärkt att fortsätta cykla genom vintern. Så länge man gör några små justeringar.

Alla cyklar är dock inte perfekt för vintercykling. Alla med en racer kan uppleva lite mer besvär på grund av de smala däcken. En cykel med riktigt breda däck, även kallad fatbike, är kanske det absolut bästa att ha på vintern, men det är absolut inget krav. Dubbdäck kan annars vara bra att ha, speciellt om man behöver cykla på is.

När det kommer till kläder är det bäst att satsa på flera lager istället för bara en riktigt tjock jacka. Men man behöver man ge sig ut och leta upp särskilda vintercykelkläder bara för att kunna fortsätta cykla. För kortare turer, säg om man är van att cykla till och från jobbet och bor relativt nära klarar man sig med samma kläder som om man tagit bussen. För längre cykelturer är det klokt att åtminstone satsa på bra överdragskläder som står emot både vind och väta.

Använder man dock cykeln mycket under vintern är det bra att tvätta av den lite oftare. Vägsalt kommer nog stänka en del på cykelns delar och låt man det ligga kvar för länge kan cykeln förr eller senare börja ta skada.