Cykla året om

cykla på snö

Många människor som vanligtvis brukar cykla en hel massa under sommarhalvåret, sätter årligen undan sin cykel när årstiderna återigen växlar emot mörkare, blötare och isigare tider. Det finns dock ingen direkt anledning för detta, utan det går faktiskt strålande att cykla året om så länge man ser till att utrusta både sig och sin cykel på rätt sätt. Vintertid så är det viktigt att se till så att alla rörliga detaljer som vajrar och kedja är ordentligt smorda så det inte blir isbildning.

Höst/vår

Att cykla på hösten och våren påminner på sätt och vis om varandra, åtminstone så mycket så att vi känner att vi kan klumpa ihop dom på detta sätt, denna gång. Hösten och våren är båda årstider där vissa dagar kan vara otroligt fina med strålande sol och andra blåsigt kalla och mörka. Väta är vanligt, både som pölar och slask på marken, samt fallande från skyn. Bästa sättet att klara dessa årstider på cykeln är att se till så att man har rejält med kläder på kroppen och gärna av en typ som är vattenavstötande på något vis. Trots stänkskydd monterade på cykeln tenderar man nämligen ändå att kunna bli utsatt för rejält blöt.

Vinter

Vad gäller vintern så är här det största problemet att underlaget helt enkelt förändras på ett väldigt drastiskt sätt, vilket gör att vanliga cykeldäck gjorda för att passa asfalt allra bäst, inte längre håller måttet. På vintern krävs istället en uppgradering som klarar av det tuffare underlaget. Vi talar självfallet om dubbdäck som klarar av de allra isigaste underlagen, men som även gör att du på ett bättre sätt tar dig fram i snön, eftersom de helt enkelt är tillverkade av ett annan typ av gummi. Detta gör att däcken inte blir lika hårda, något som minskar friktionen, och därför är det mycket enklare att ta sig fram. Det är även värt att nämna att det optimala är att klä sig på ett sådant sätt att man inte fryser, samtidigt som man har kläder som kan transportera bort den fukt som uppstår då när man är fysiskt aktiv och svettas.

Sammanställning utrustning

  • Vattenavstötande klädsel
  • Belysning fram och bak på cykeln
  • Väl laddade batterier till belysning
  • Hjälm
  • Tunn varm mössa
  • Reflexväst så man syns bra
  • Sköna skor
  • Dubbdäck på vintern