Bra att veta om åderbråck

Åderbråck är i grund och botten en blodåder, mer specifikt en ven, som blivit utvidgad och slingrat sig. Medan man kan ha åderbråck utan att det syns är de flesta brukar dyka upp som blåaktiga upphöjningar.

Åderbråck är inte något ovanligt. Det uppskattas att nästan var tredje vuxen har åderbråck av något slag. Och som tidigare sagt är inte alla är synliga. Vilket betyder att det kan finnas ett flertal som har åderbråck utan att veta det.

Ett åderbråck är inte nödvändigtvist ett problem, men ibland när de dyker upp kan man uppleva symptom som svullnad, klåda och öm vid beröring. Då åderbråck är speciellt vanliga i benen förekommer även symptom som smärta om man sitter ned eller står upp för länge.

Det finns flera rekommendation för personer mer åderbråck. Till att börja med brukar man föreslå att den drabbade rör på sig regelbundet och sitta högt med benet så ofta man kan. De som upplever svullnad kan hjälpas av att undvika byxor och strumpor som sitter åt. Men likaväl kan det hjälpa med en stödstrumpa som kan applicera jämnt tryck över svullnaden.

För en del fall kan det dock vara klokt att få det åtgärdat via en operation. Detta kan i många fall utföras under lokalbedövning. Och en del personer väljer att göra detta även av rent kosmetiska skäl. Kvinnor som fått åderbråck i samband med graviditet ombeds ofta att vänta med operation av något slag då i vissa fall dessa kan försvinna helt av sig själv.

Upplever man några besvär med sina åderbråck bör man alltid kontakta sin lokala vårdcentral. Speciellt om man upplever svullnad eller om man märker av hudförändringar som eksem eller ovanlig pigmentering. Är man osäker kan man alltid vända sig till sjukvårdsrådgivningen genom att ringa 1177.