Att hålla sig frisk

Alla vill vi ju vara friska, men oavsett hur bra förutsättningar man har för detta är det inte alltid enkelt. Det är inte så att det finns någon enkel lösning för att hålla sig frisk, men det finns helt klart saker man kan göra för att förbättra sina chanser.

Att hålla sig aktiv är alltid något som lyfts upp som ett väldigt viktig verktyg i arbetet att vara frisk. Detta betyder dock inte bara fysiskt aktivitet utan även mentalt. Forskning har visat att genom att hålla hjärnan aktiv kan man öka sina chanser att undvika demens.

Stress är ju också en faktor man ofta hör kan vara väldigt skadligt för hälsan. Men det beror även på vilket typ av stress det handlar om. Kortvarig stress är något vi människor ofta är ganska bra på att hantera; den långvariga stressen är den som verkligen är skadlig. Att ha kronisk stress kan leda till många olika besvär. Mer om detta finns att läsa på Stressmottagningen.

Vad vi äter blir också väldigt viktigt, och att ha en balanserad diet som säkerställer att man får i sig alla näringsämnen kroppen behöver är till stor hjälp för att hålla sig hälsosam och kan minska risken för många vanliga besvär. För ytterligare hjälp på traven finns även saker som receptfria läkemedel, vitaminer, mineraler och annat vi kan om vi lider brist av något eller bara behöver något extra för att hålla någon del av kroppen i lite bättre skick. En butik som Apomera kan erbjuda många typer av produkter för detta.

Förmågan att slappna av kan också vara mycket betydelsefull. Detta betyder inte att man måste ta en tupplur varje dag. Vi har trots allt väldigt olika sätt att slappna av och varva ned. För somliga betyder detta att ta en joggingtur medan andra sätter sig ned och läser en bok eller spelar ett spel. Vad det än är man själv finner vara ett effektivt sätt att slappna av är det viktigt att man tar sig tiden för allt emellanåt.